Mamici si Burtici

Mamele perfecte: “Eu niciodată”…

08/11/2021

De cate ori ai rostit, înainte sa  ramai gravida sau pe perioada sarcinii, cuvintele astea: eu niciodată… nu am sa fac asta sau asta cu copilul meu? De câte ori nu ai judecat o situație fără sa cunoști întreaga poveste? De câte ori nu ai crezut ca tu vei fi mai buna decât orice alta mama? De câte ori nu ți-ai judecat propria mama spunând ca tu nu vei face niciodată așa sau invers? Sau poate ai fost tu fiica perfecta. Atunci spune-mi te rog de câte ori nu ți-ai judecat soacra pentru un obicei sau un comportament al soțului tău? Sigur, cu voce tare niciuna dintre noi nu vom recunoaște, însă dacă ar fi sa fim sincere, cu toatele am făcut-o  măcar o data.  Scuza noastră era desigur faptul ca noi nu știam ce înseamnă sa fii mama, însă acum ce scuza mai avem?

Am pregatit asadar o serie de Eu niciodata … in speranta ca de maine vom fi cu toatele mai putin aspre în a trage fel de fel de concluzii.

Eu niciodată nu-mi voi lasă copilul la desene. Oh, ba da, o vei face. Mai ales dacă nu ai ajutor și  ești singura acasă cu copilul. O sa vrei sa fugi pana la toaleta, pana la poarta. pana afara sa aduci cartofi, etc. Chiar dacă va sta doar 3 minute, tot desene se numesc.

Eu niciodată nu o să-l las sa se joace la masa. Crede-ma când vei fi disperata ca a mâncat doar o linguriță și întoarce capul, iti ia linguriță din mana, atunci sigur o să-l lași sa se joace. Ideea e să-i propui tu jucăriile cel mai putin zgomotoase astfel încât sa se poată concentra și pe principala acțiune.

Eu niciodată nu voi culca copilul în patul adulților. La mine personal încă tine figura asta, însă nu știu pana când. Din ce am auzit vine întotdeauna un puseu, un salt mental, o măsea sau ceva ce te epuizează și atunci singura varianta e sa culci copilul cu tine în pat. Așa te asiguri ca dormiți amândoi.

Eu niciodată n-o să-mi neglijez bărbatul fiindcă am un copil. Ai sa o faci, însă nu fiindcă ai un copil, ci pentru ca ești obosita, nedormita, stresată sau total absorbită de copilul tău. Oricum ar fi bărbatul trece pe locul 2.

Eu niciodată n-am sa mă neglijez. Oooo da! Alta promisiune desarta pe care o facem toate. Ziceam mai sus ca bărbatul trece pe locul 2, dacă ai și vreun cățel prin curte el e pe locul 3 iar tu nu apuci podiumul.  Nu e așa greu și nu ia mult timp sa fii tot timpul spălată, pieptanata și aranjata dar atunci când vei avea Jumatate de ora pentru tine o sa preferi sa dormi sau măcar sa stai sa te odihnești.

Eu niciodată nu voi judeca alte mame. Pfuuuu, o sa faci asta și după ce nasti. După ce vii acasă cu copilul, după ce treci de colici, răceli, febre, vaccinuri, chiar și așa vei judeca alte mame. Ah, și întotdeauna vei spune ca e ultima data.

Eu niciodată n-am sa ridic tonul la copilul meu. Acesta e cel mai trist subiect din întregul articol și am vrut musai să-l ating. Bebelușii vin pe lume cu cerințe și nevoi exact așa ca noi, adultii. Problema e ca mici fiind, ei nu ne pot spune ce doresc, iar noi nu știm sa le interpretam nevoile, sau nu le observam îndeajuns încât sa le știm interpreta. De aici gradul nostru  de frustrare. Și mai trist e faptul ca noi, Adulții, facem exact cum am văzut și noi ca se face atunci când eram mici. Deci dacă s-a ridicat tonul la tine în copilărie ai nevoie de autoeducare și mult control. N-o spun eu, o spun studiile, așa ca d’ ont kill the Messenger.

Eu niciodată n-am să-mi las copilul sa facă gălăgie în public. Știm cu toții, sau dacă nu știm vedem la alții cât de grea e perioada tantrumurilor. Nici nu știi cum e bine, de cine sa mai asculți și ce sa mai faci. Când nu aveam copil nu înțelegeam  de ce unii  sunt lăsați sa zbiere și sa se agite în public. Pentru ca nu ai ce sa le faci. Iar unii sunt prea mici sa înțeleagă ca nu e bine sau frumos ori ca deranjează alta lume.

Eu niciodată n-am să-i dau telefonul sau tableta.  Oare? Nici când îl vor durea măselele? Nici când nu va dori sa mănânce? Nici când va plânge necontrolat după vaccin?  Sunt N situații cu care te vei confrunta și nu vei putea sa spui întotdeauna NU.

Eu niciodată n-am să-i spun copilului meu Nu Se Poate! Da, așa e ideal, așa vrem toate. Sa creștem copii destoinici cărora sa nu le spună nimeni ce pot sau ce nu pot face. Sky is the limit.  Doar ca uite copilul vrea în parc și ploua deci nu se poate :)…

Ideea de baza e ca nu exista mama perfecta, așa cum nu exista nici soția perfecta. Cu cât mai repede înțelegem asta, cu atât mai bine și mai frumos vor creste copiii noștri. Doar prin autoeducare, răbdare și multa voință poți tinde sa fii perfecta pentru cineva.

RuxAndra

You Might Also Like