Momentul de cumpana al mamelor este clar diversificarea. Personal dupa ce am nascut nu mi-afost frica de nimic in afara de diversificare si olita. Cu cea din urma inca nu m-am lamurit, insa pentru diversificare am participat la 2 cursuri ale caror informatii desi se bat cap in cap au facut cumva putiiiina lumina in bezna din capul meu.
De exemplu: la primul curs mi s-a spus ca mesele se introduc treptat, la al doilea ca bebelusul trebuie sa aiba din ziua 1 trei mese pe zi. O alta informatie contradictorie a fost prepararea fructelor pentru micul dejun. Primul curs recomanda prepararea la abur mai ales a celor cu continut acid, al doilea recomada oferirea lor crude. La fel in cazul cerealelor. Primul curs recomanda folosirea cerealelor bio pe care le gasiti pe bebetei.ro sau sanovita.ro, cel de-al doilea ne ghideaza spre utilizarea cerealelor fortificate din farmacie…. si acestea sunt doar cateva dintre exemplele informatiilor ce se bat cap in cap.
Recomadarile in ceea ce priveste diversificarea se schimba mai nou anual, insa chiar si asa un strain (si aici ma refer la expertii care fac recomadari) nu imi cunoaste copilul la fel ca si pediatrul sau medicul de familie. Unui copil cu reflux sau colici agresive nu i se poate face un meniu identic cu al unui copil care nu a avut niciuna dintre cele 2 “razboaie” pomenite mai sus.
Alex a avut colici si reflux asadar eu, pe propria raspundere ca sa zic asa, am adaptat recomandarile primite la cele 2 cursuri pentru nevoile lui. La fel poti sa faci si tu. Noi iti lasam mai jos meniul nostru din ziua 1 pana azi. De maine incolo vom posta meniul zilnic pe facebook, pe https://www.facebook.com/Mami-de-Alex-107001964982126/.
De mentionat faptul ca inainte de inceperea diversificarii am oferit bebelusului mar la abur si banana dintr-o suzeta speciala pentru alimente. De asemenea i-am dat copilului sa manance pana cand mi-a dat semne ca nu mai vrea. Nu i-am dat 2 lingurite azi, 4 lingurite maine si nici nu am tinut regula de 3 zile. I-am dat cate 2 zile acelasi aliment dar in diferite combinatii, niciodata un simplu aliment.
Asadar am inceput cu masa de pranz
Ziua 1
Morcov la abur – piure
Ziua 2
Morcov + Patrunjel la abur – piure
Ziua 3
Morcov + Patrunjel +Cartof Dulce la abur – piure
Ziua 4
Morcov +Patrunjel +Cartof Dulce la abur – piure
Ziua 5
Cartof Dulce + Pastarnac la abur – piure
Ziua 6
Pastarnac + Morcov la bur – piure
Ziua 7
Morcov + Pastarnac + Dovlecel la abur – piure
Ziua 8
Dovlecel + Pastarnac + Morcov la abur – piure
Ziua 9
Patrunjel + Pastarnac +Dovlecel la abur -piure
Ziua 10
Cartof Dulce + Patrunjel la abur – piure
Ziua 11
Morcov + Patrunjel la abur – piure
Ziua 12
Morcov + Cartof Dulce la abur +ulei de masline– piure
Ziua 13
Morcov + Pastarnac la abur + ulei de masline- piure
Ziua 14
Morcov +Pastarnac la abur + Mar copt – piure
Ziua 15
Cartof Dulce la abur + Mar copt – piure
Ziua 16
Dovlecel + Patrunjel +Morcov + Ceapa la abur +Cartof Nou (fiert )+ unt – piure (ceapa se arunca dupa fierbere)
Ziua 17
Dovlecel + Pastarnac +Morcov + Ceapa la abur +Cartof Nou (fiert) + Ardei kapia copt + unt – piure (ceapa se arunca dupa fierbere)
Ziua 18
MD: Iaurt de casa
Morcov + Pastarnac + Dovlecel la abur + Ardei Kapia copt- piure
Ziua 19
Morcov +Patrunjel + Ceapa la abur +ulei de masline -piure (ceapa se arunca dupa fierbere)
Incepand cu ziua 20 am introdus carnea de pui . Cand apa da primul clocot pun carnea si o prefierb 10 min. Apoi o pun la abur impreuna cu legumele
Ziua 20
Cartof Dulce + piept de pui la abur + ulei de masline – piure
Ziua 21
Pastarnac + Patrunjel + Dovlecel + piept de pui la abur + ulei de masline – piure
Incepand cu ziua 22 Alex mananca si Micul Dejun asadar:
Ziua 22
MD: Mar la abur – piure
P: Pastarnac +Patrunjel +Morcov + Dovlecel + piept de pui la abur + unt – piure
Ziua 23
MD: Mar la abur – piure
P: Morcov +Patrunjel + Fasole verde pastai la abur + Cratof Nou (fiert ) +unt – piure
Ziua 24
MD: Mar +Para la abur
P: Morcov +Dovlecel + Fasole verde pastai la abur +Cartof Nou (fiert ) + unt- piure
Ziua 25
MD: Mar + Para la abur
P: Cartof Dulce + Morcov + Patrunjel la abur + ulei de masline – piure
Ziua 26
MD: Lapte formula
P: Cartof Dulce + Pastarnac + piept de pui la abur + ulei de masline -piure
Ziua 27
MD: Mar la abur +Banana – piure
Ziua 28
MD: Para la abur + Banana – piure
P: Morcov + Patrunjel +Pastarnac + Dovlecel + Usturoi la abur + unt – piure (usturoiul se arunca dupa fierbere)
Ziua 29
MD: Banana + Nectarina -piure
P: Dovlecel + Patrunjel + Mar la abur + unt – piure
Ziua 30
MD : Mar + Para coapte -piure
P: Cartof Dulce la abur + 1/4 galbenus de ou fiert
Principiul dupa care m-am ghidat a fost introducerea unui singur aliment nou pe zi la micul dejun sau la pranz. Continuarea meniului o veti gasi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Mami-de-Alex-107001964982126/
Pofta mare si crestere frumoasa sa aveti
Mami de Alex