Mamici si Burtici

Diversificare: 3,2,1… Start!

20/07/2021

Momentul de cumpana al mamelor este clar diversificarea. Personal dupa ce am nascut nu mi-afost frica de nimic in afara de diversificare si olita. Cu cea din urma inca nu m-am lamurit, insa pentru diversificare am participat la 2 cursuri ale caror informatii desi se bat cap in cap au facut cumva putiiiina lumina in bezna din capul meu.

De exemplu: la primul curs mi s-a spus ca mesele se introduc treptat, la al doilea ca bebelusul trebuie sa aiba din ziua 1 trei mese pe zi.  O alta informatie contradictorie a fost prepararea fructelor pentru micul dejun. Primul curs recomanda prepararea la abur mai ales a celor cu continut acid, al doilea recomada oferirea lor crude. La fel in cazul cerealelor. Primul curs recomanda folosirea cerealelor bio pe care le gasiti pe bebetei.ro sau sanovita.ro, cel de-al doilea ne ghideaza spre utilizarea cerealelor fortificate din farmacie…. si acestea sunt doar cateva dintre exemplele informatiilor ce se bat cap in cap.

Recomadarile in ceea ce priveste diversificarea se schimba mai nou anual, insa chiar si asa un strain (si aici ma refer la expertii care fac recomadari) nu imi cunoaste copilul la fel ca si pediatrul sau medicul de familie.  Unui copil cu reflux sau colici agresive nu i se poate face un meniu identic cu al unui copil care nu a avut niciuna dintre cele 2 “razboaie” pomenite mai sus.

Alex a avut colici si reflux asadar eu, pe propria raspundere ca sa zic asa, am adaptat recomandarile primite la cele 2 cursuri pentru nevoile lui. La fel poti sa faci si tu. Noi iti lasam mai jos meniul nostru din ziua 1 pana azi. De maine incolo vom posta meniul zilnic pe facebook, pe https://www.facebook.com/Mami-de-Alex-107001964982126/.

De mentionat faptul ca inainte de inceperea diversificarii am oferit bebelusului mar la abur si banana dintr-o suzeta speciala pentru alimente.  De asemenea i-am dat copilului sa manance pana cand mi-a dat semne ca nu mai vrea. Nu i-am dat 2 lingurite azi, 4 lingurite maine si nici nu am tinut regula de 3 zile. I-am dat cate 2 zile acelasi aliment dar in diferite combinatii, niciodata un simplu aliment.

Asadar am inceput cu masa de pranz

Ziua 1

Morcov la abur – piure

Ziua 2

Morcov + Patrunjel  la abur – piure

Ziua 3

Morcov + Patrunjel +Cartof Dulce la abur – piure

Ziua 4

Morcov +Patrunjel +Cartof Dulce la abur – piure

Ziua 5 

Cartof Dulce + Pastarnac la abur – piure

Ziua 6

Pastarnac + Morcov la bur – piure

Ziua 7

Morcov + Pastarnac + Dovlecel la abur – piure

Ziua 8

Dovlecel + Pastarnac + Morcov la abur – piure

Ziua 9

Patrunjel + Pastarnac +Dovlecel la abur -piure

Ziua 10

Cartof Dulce + Patrunjel la abur – piure

Ziua 11

Morcov + Patrunjel la abur – piure

Ziua 12

Morcov + Cartof Dulce la abur  +ulei de masline– piure

Ziua 13

Morcov + Pastarnac la abur + ulei de masline- piure

Ziua 14

Morcov +Pastarnac la abur + Mar copt – piure

Ziua 15

Cartof Dulce la abur + Mar copt – piure

Ziua 16 

Dovlecel + Patrunjel +Morcov  + Ceapa la abur  +Cartof Nou (fiert )+ unt – piure  (ceapa se arunca dupa fierbere)

Ziua 17

Dovlecel + Pastarnac +Morcov  + Ceapa la abur +Cartof Nou (fiert)  + Ardei  kapia copt + unt – piure  (ceapa se arunca dupa fierbere)

Ziua 18

MD: Iaurt de casa

Morcov + Pastarnac + Dovlecel la abur + Ardei Kapia copt- piure

Ziua 19

Morcov +Patrunjel + Ceapa la abur +ulei de masline -piure (ceapa se arunca dupa fierbere)

Incepand cu ziua 20 am introdus carnea de pui . Cand apa da primul clocot pun carnea si o prefierb 10 min. Apoi o pun la abur impreuna cu legumele

Ziua 20

Cartof Dulce + piept de pui la abur + ulei de masline – piure

Ziua 21

Pastarnac + Patrunjel + Dovlecel + piept de pui la abur + ulei de masline – piure

Incepand cu ziua 22 Alex mananca si Micul Dejun asadar:

Ziua 22

MD: Mar la abur – piure

P: Pastarnac +Patrunjel +Morcov + Dovlecel + piept de pui la abur + unt – piure

Ziua 23

MD: Mar la abur – piure

P: Morcov +Patrunjel + Fasole verde pastai la abur + Cratof Nou (fiert ) +unt – piure

Ziua 24

MD: Mar +Para la abur

P: Morcov +Dovlecel + Fasole verde pastai la abur +Cartof Nou (fiert ) + unt- piure

Ziua 25

MD: Mar + Para la abur

P: Cartof Dulce + Morcov + Patrunjel la abur + ulei de masline – piure

Ziua 26

MD: Lapte formula

P: Cartof Dulce + Pastarnac + piept de pui la abur + ulei de masline -piure

Ziua 27

MD: Mar la abur  +Banana – piure

Ziua 28

MD: Para la abur + Banana – piure

P: Morcov + Patrunjel +Pastarnac + Dovlecel + Usturoi la abur + unt – piure  (usturoiul se arunca dupa fierbere)

Ziua 29 

MD: Banana + Nectarina -piure

P: Dovlecel + Patrunjel + Mar la abur + unt – piure

Ziua 30

MD : Mar + Para coapte -piure

P: Cartof Dulce  la abur + 1/4 galbenus de ou fiert

Principiul dupa care m-am ghidat a fost introducerea unui singur aliment nou pe zi la micul dejun  sau la pranz. Continuarea meniului o veti gasi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Mami-de-Alex-107001964982126/

Pofta mare si crestere frumoasa sa aveti

Mami de Alex

 

You Might Also Like