Mămici și burtici

Ce nu-ti spune nimeni inainte de o CEZARIANA

 • Cezariana este o varianta de lux a nasterii, aud in ultimele aproape 6  luni de când eu și medicul ce îmi urmarea sarcina am decis sa apelam la operația de cezariana pentru aducerea pe lume a micuțului Andronic Alexandru. De atunci și pana acum am răspuns frecvent la întrebarea: “cum vrei sa nasti” “cu cezariana” și am primit răspunsuri de genul “ooo, ușor nu te chinui” sau “ți-e teama de durerile nasterii” sau “ cezariana e varianta de lux a nasterii”. Așa ca am plecat pe acest drum optimista, cu un super vibe, crezând ca eu, un Peter Pan mai mic voi fi recuperată in prima săptămâna. Plus ca la fix o săptămâna după naștere urma Crăciunul și voiam sa petrec primul Crăciun in 3 zburdând prin casa. Aveam sa aflu pe propria-mi piele cele de mai jos.
 • Iată așadar ce nu îți spune nimeni înainte sa treci prin aceasta “ușoară operatie”:
 • Operația e ușoară pentru medici, nu pentru tine. Ei fac asta de câteva ori pe zi, tu maxim de 2-3 ori in viața…
 • După aceasta operatie “ușoară “ te refaci in câteva săptămâni/ luni bune depinde de forma fizica a  fiecăreia
 • Tăietura din zona abdominala are pe puțin 20 de cm
 • In funcție de cât de rezistenta ești s-ar putea sa alegi durerile travaliului și sa nu poți sta in fund o zi, poate 2 in locul durerilor zilnice timp de cel puțin 2 săptămâni și apoi in fiecare zi in care depui puțin mai mult efort.
 • Vei simți un junghi in burta de fiecare data când vei rade, plânge, tuși, strănuta, te vei întinde sau te vei ridica de pe canapea.
 • Povesti de genul “după 3 zile făceam de mâncare” am auzit și eu însă după 3 zile abia ajungi acasa din spital…
 • Îți vei aminti ca ești operata de câte ori îți vei purta copilul in brate, și asta cel puțin pentru o luna de zile.
 • Primele 2 zile sunt groaznice. Indiferent ce și de la cine auzi, și cât de puternica ești și cat de in forma din punct de vedere fizic ești. Dacă ai norocul meu și te vei putea misca după 6 ore, a doua zi va fi mai bine. 
 • Trebuie neaparat, subliniez NEAPARAT sa umbli a doua zi. Oricât te-ar durea și oricât de amețită ai fi. Umbla cât mai mult,cât mai des!
 • Personalul medical îți va spune ca e normal, și este. Fiecare zi e mai buna decât cele ce au trecut, însă durează pana vei fi vechea TU.
 • Toate cezarienele sint la fel, indiferent cu ce medic nasti. Pt ei cezariana e ceva banal precum băutul apei pentru noi, deci la fel te taie și la fel te coase.
 • O femeie ce naște natural nu va sti niciodată ce dureri avem noi, astea cărora “ne e frica de travaliu”, așa cum nici noi nu vom sti cum e sa nasti natural așa ca nu înțeleg cum ne putem da cu părerea despre ceva ce nu stim și nu am trăit.  Observ cu stupoare și tristete  mii de comentarii răutăcioase care nu își au rostul pe zeci de grupuri de mămici… Ar fi frumos sa ne asumam deciziile și sa trăim cu ele. Fiecare femeie decide cum naște, cum își hrănește și cum își creste copilul și e dreptul ei!
 • Însă cel mai important e ca atunci când bebele iti zâmbește uiți pe loc și ca ești operata și ca te doare, iar după ce ajungi acasa și încep colicii și îl vezi plângând te doare pana in adâncul inimii mult mai mult decât orice durere fizica. 
 • Acest articol are doar scop informativ. Mi-ar plăcea ca tu, viitoare mămica, dacă ai ales cezariana, sa știi clar ce te așteaptă.
 • RuxAndra

Nastere naturala sau cezariana? Un subiect tabu in maternitate

In ultimele luni, de când blogul meu are aceasta secțiune pentru mămici și burtici observ tot mai mult hate printre femei. Atât in mediul online cât și in cel offline. De ce? Sau de la ce porneste? Pornește de la deciziile pe care fiecare dintre noi le ia atunci când aduce pe lume un copil. Nasti natural sau cu cezariana? Cu epidurala sau fără? Alăptezi sau îl hrănești cu lapte praf? Ce marca de scutece folosești? Te-ai lăsat de fumat sau nu in sarcina? Toate aceste întrebări atrag răspunsuri pe baza cărora ne judecam între noi fără rost. Dacă ai de gand sa ma judeci oricum, de ce ma mai intrebi?

Am ajuns la umila concluzie ca nu ne face nimeni statuie nici dacă naștem natural, nici dacă alăptam, și nu ne pietrifica nimeni dacă naștem cu cezariana și ii dam bebelușului lapte praf. Dați-mi voie sa va spun ca suntem la fel de mame indiferent ce varianta alegem. Nu interesează pe nimeni, sau ma rog, nu ar trebui sa intereseze pe nimeni ce alegi sa faci cu corpul tău sau cum decizi sa îți crești copilul. Fiecare femeie are familia și copiii ei și in 24 de ore e greu sa fii și activa profesional, mama, soție, gospodina și sa mai stai și sa te gândești la ce fac alte mămici și sa le judeci viața. Mie cel puțin mi se pare un mega efort in zadar.

Problema apare atunci când aceste mămici consultanți in tot felul de probleme fac webinarii și live-uri sau scriu articole in care îți spun ca deciziile tale nu sunt bune și ca ar trebui sa faci ca ele. Așa ajung influenceri și atrag după ele o mulțime de femei dispuse sa te împacheteze in secunda 2 după ce ți-ai permis sa rostesti cuvântul cezariana.

Nu spun nicio secunda ca nașterea naturală nu e cea mai buna opțiune in general, fiindcă așa e natural și firesc. Însă acum exista și o alta varianta iar cea mai buna opțiune trebuie adaptata la fiecare viitoare mama in parte și la evoluția fiecărei sarcini.

Consideram automat ca cele ce aleg cezariana nu sunt bine informate sau fug de nașterea naturală fiindcă le e frica și le arătam cu degetul. Blamam mămicile care aleg sa nu alăpteze sau care nu renunța la fumat in sarcina. Da, exista femei care nu vor sa alăpteze si care fumează in sarcina. Le numim egoiste și spunem despre ele ca nu ar fi trebuit sa facă copii. Serios? Dar oare ele când ne văd zbierand la propriile odrasle sau corectându-le comportamentul cu câte o atingere (știți voi de care) ar trebui sa spună la fel?
Ce încerc sa subliniez este faptul ca poți sa fii o mama foarte buna pentru copilul tău și dacă nasti prin cezariana, și dacă nu alăptezi, și dacă fumezi, și dacă alegi sa mergi in continuare la serviciu. (Asta e alt subiect pentru alta data) Cred ca fiecare mama își iubeste copilul de dinainte sa se nască și asta nu are legatura cu modul in care nasti sau cum îl hrănești. Bineînțeles ca toate ne dorim ce e mai bun pentru a noștri copii, dar haideți sa ne liniștim și sa ieșim din aceasta competiție absurda. 3 din 5 postări pe grupurile de mămici enunța probleme cu care proaspetele mame se confrunta in sarcina sau in viața de mămica, iar la final au aceeași formulare : “va rog fără comentarii răutăcioase”

De ce simți nevoia sa fii răutăcioasă cu alta mama care probabil e disperata in momentul in care scrie pe acel grup? Da, unele postări nu ar trebui sa existe acolo, iar prioritatea nr 1 ar fi consultarea unui medic, însă de ce trebuie sa comentam răutăcios? Asta nu pot intelege….

Ce ne da dreptul de a ne simți superioare? Faptul ca avem 2 copii nu 1? Faptul ca am născut natural? Faptul ca am alăptat pana la 2 ani? Repet! E decizia fiecăreia. Nimeni in afara de medicul tău nu îți poate recomanda ce sa faci in aceste situații, dar decizia trebuie sa fie a ta. Nu a mamei, nu a soacrei, nu a prietenei și in niciun caz nu a soțului!

Așa ca Draga mămica, eu țin neaparat sa te felicit! Pentru ca ți-ai dorit un copilaș, pentru ca ai ales sa păstrezi sarcina, pentru ca ai făcut tot ce ai putut ca sa duci sarcina la termen și pentru ca îți crești cum știi tu mai bine bebelușul! Pentru ca nu ai renunțat in niciun moment și pentru ca ai ales sa fii bine tu fizic și psihic pentru a te putea ocupa de noua viața pe care ai adus-o pe lume. Părerea lumii nu contează, însă dacă totuși contează pentru tine te rog sa ții cont și de a mea. Ea se regăsește in acest ultim paragraf!

Sarcina ușoară și creștere frumoasa in continuare!

RuxAndra

Pages: 1 2